A háziasszonynak általában nagy fejtörést okoz, hogy mivel vendégelje meg, kápráztassa el a vendégeket. Szilveszter után én is elbizonytalanodtam, hogy a sok ünnepi édesség után vajon mi az, aminek örülnének a vendégek. Emellett folyamatosan ott motoszkált a fejemben a „kötelező” elem, a mákos guba…Valahogy mindig elhessegettem, mert arra jutottam, hogy ennél valami jobbat kell kitalálnom. A végén viszont még is visszatértem a több évszázada ismert magyar édességünkhöz. Hiszen sok népi hiedelem is kötődik a mákhoz, melyek szerint az aprószemű étel szerencsét hoz a házhoz. Ráadásul nagyon szeretem a régi, hagyományos dolgokat…
Viszont tettem egy csavart bele, és dekoratívabban tálaltam. Befőttes üvegekbe rétegeztem, majd hűtőbe tettem, így már előző nap elkészíthettem, és bőven jutott idő másra a vendégvárás napján. Tálalás előtt kivettem, hogy szobahőmérsékletű legyen, és az előző nap megsütött kicsi habcsókokkal szolgáltam fel.
Mondanom se kell, hogy nagy sikert aratot, ez az újra gondolt édesség, mely így megjelenítette a mottónkat, mi szerint: Hagyományainkkal formáljuk a jövőt…
Ha kipróbálnád…
Kb.8-10 adaghoz
Érdemes kisebb üvegekbe tenni, hogy nehogy túl sok legyen egy adag, mivel nagyon kiadós ez az édesség.
Hozzávalók:
-6db kifli
-600g tej
-100g porcukor
-2 tk vaníliás cukor
-250g darált mák
-kevés reszelt narancshéj
-opcionális: rumba áztatott mazsola
Krém:
-500g tej
-2tojásásrgája
-50g cukor
-20g kukoricaliszt
-1csipet só
-1/2-1 vanília rúd
-opcionális: 250g mascarponét bele keverni a vaníliapudingba
A puding hozzávalóit egy lábasba teszem, és kevergetés mellett, lassan összefőzöm.
A langyos tejbe belekeverem a cukrokat, a narancshéját, és a felkarikázott kiflikre öntöm. Majd megszórom mákkal, mazsolával. Összekeverem, és elkezdem az üvegek aljába bele kanalazni. Amint a krém kihűlt, teszek egy keveset a guba tetejére, majd újra egy réteg guba. Ennek a tetejét szépen leöntöm a maradék krémmel, és áttörlöm az üvegek száját, ha esetleg összekentem.
Ráteszem az üvegtetőket, és hűtőbe teszem tálalásig.
A tetejét dekorálhatom úgy, hogy egy kis maradék krémet megtartok, és tálaláskor habzsákba töltöm, és a mákosgubák tetejére nyomom, némi mákszemmel megszórom. Ezt fokozhatjuk akár habcsókokkal. Én például most csak habcsókokat helyeztem rájuk.
Jó sütögetést!